tisdag 17 juni 2014

Midsommartårta

Jordgubbstårta som vi äter i vår familje till och från på midsommaren sedan 1996.
Familjen är stor så det handlar om hur många som firar midsommar med oss.
I år är vi bara 12 personer då räcker den här som är avsedd för 8 personer.
Receptet är hämtat från Icatidningen Buffe 1996.

 
 
Jordgubbstårta 8 portioner
 
 
Bottnar
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 dl varmt vatten

Fyllning och garnering
1 l jordgubbar
100 g vit blockchoklad
1 tsk matolja
5 dl vispgrädde
1 burk krossad ananas (à 200 g)
1 tsk vaniljsocker
färska blad av citronmeliss eller mynta
Så här gör du

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.
1.Sätt ugnen på 175°C.
2.Bottnar: Smöra och brödströ en rund kakform med raka kanter.
3.Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten. Koka upp vattnet och rör sist ner det i smeten. Blanda väl och slå genast smeten i formen.
4.Grädda kakan i nedre halvan av ugnen ca 30 minuter eller tills kakan känns torr när man prövar med en sticka. Stjälp upp kakan och låt den kallna. Dela den sedan i tre bottnar.
5.Fyllning och garnering: Skölj jordgubbarna och låt dem torka på handduk. Ta undan ca 15 stycken för garnering och mosa resten (för 8 port). Sockra moset efter smak.
6.Smält chokladen med oljan på lägsta värmen i en kastrull. Nyp tag i fästet på bären - som måste vara torra - och doppa dem till hälften i chokladen. Ställ dem på ett fat i kylen så chokladen stelnar.
7.Vispa hälften av grädden fluffig. Blanda hälften av detta med jordgubbsmoset.
8.Droppa ananasspadet över bottnarna och blanda krosset med resten av grädden. Bred jordgubbsgrädde över den första bottnen, ananasgrädden över den andra och lägg ihop tårtan.
9.Vispa den resterande grädden med vaniljsocker och bred över och runtom tårtan. Garnera med de chokladdoppade jordgubbarna och ev små rosetter av citronmeliss eller mynta

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar