Den här tårtan gör jag oftast när vi är samlade till kalas hela familjen. Vi är då ca 25 personer och då är det lagom med två långpannor.
65 g margarin
1 kkp strösocker
4 st äggulor
1 kkp vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
5 msk mjölk
1 hg valnöts- el. hasselnötskärnor
Till marängen
4 st äggvitor
1 1/2 kkp socker
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Rör margarin med strösocker och rör 4 äggulor en åt gången samt därefter iröres vetemjöl, bakpulver och mjölk.
Smörj 2 smörpapper. Täck formens botten eller lägg dessa i en långpanna eller dela på smeten och slå den i 2 lika stora formar. Smeten slås i långpannan och 1 hg hackade valnöts- eller hasselnötskärnor strös över.
Gräddas i 150 grader i 25 (30 - 40 min).
De fyra äggvitorna vispas till hårt skum och 1 ½ kkp socker samt 1 tsk vaniljsocker nerblandas. Marängen bredes på kakan och sättes sedan in i ugnen igen tills marängen stelnat och fått färg.
När kakan kallnat delas den mitt itu (om den gräddats i långpanna) och 2-3 dl vispgrädde + (1 dl tunn) lägges mellan bottnarna. Ingen garnering.
Marängen gräddas 10 min i vanlig ugnsvärme och 10 min i 75 grader med ugnsluckan öppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar