onsdag 18 juni 2014

Födelsedagstårta

Pinocciotårta är en tårta, som jag fick receptet till från en av mina första arbetskamrater på 60-talet, Inger Lindberg f. Frisk. Vi var kollegor i 10 år innan våra vägar skiljdes åt och vi flyttade till två olika städer. Hon till Örebro och jag till Visby. Nu är vi tillbaka i Uppsala båda två och möts på de mest udda ställen.
Den här tårtan gör jag oftast när vi är samlade till kalas hela familjen. Vi är då ca 25 personer och då är det lagom med två långpannor.



65 g margarin
1 kkp strösocker
4 st äggulor
1 kkp vetemjöl
1  1/2 tsk bakpulver
5 msk mjölk
1 hg valnöts- el. hasselnötskärnor

Till marängen
4 st äggvitor
1 1/2 kkp socker
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:
Rör margarin med strösocker och rör 4 äggulor en åt gången samt därefter iröres vetemjöl, bakpulver och mjölk.

Smörj 2 smörpapper. Täck formens botten eller lägg dessa i en långpanna eller dela på smeten och slå den i 2 lika stora formar. Smeten slås i långpannan och 1 hg hackade valnöts- eller hasselnötskärnor strös över.
Gräddas i 150 grader i 25 (30 - 40 min).

De fyra äggvitorna vispas till hårt skum och 1 ½ kkp socker samt 1 tsk vaniljsocker nerblandas. Marängen bredes på kakan och sättes sedan in i ugnen igen tills marängen stelnat och fått färg.

När kakan kallnat delas den mitt itu (om den gräddats i långpanna) och 2-3 dl vispgrädde + (1 dl tunn) lägges mellan bottnarna. Ingen garnering.

Marängen gräddas 10 min i vanlig ugnsvärme och 10 min i 75 grader med ugnsluckan öppen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar