söndag 9 mars 2014

Trevlig eftersmak!

Idag njuter vi resterna från en trevlig lördagsmiddag!
 
Söndagslunch
 
Lördagsmiddag där tillagningen började i torsdags
Boeuf Bourguignon 
Verkligen en gryta att bjuda gäster på. Den blir bara godare om den görs i ordning ett par dagar i förväg. Vill man vara riktigt tidigt ute kan man frysa den men de brukar inte jag göra. De sista momenten med lök, champinjoner och bacon, gör jag samma dag som grytan skall serveras.
Ingredienser
1,5 kg  fransyska, benfri, högrev el. ytterlår av nöt  
2 msk  smör 
2 st  morot 
2 st  gul lök(ar) 
1,5 tsk  salt  
2 krm  svartpeppar 
3 msk  vetemjöl 
6 dl  rött vin 
5 dl   köttbuljong, (av tärning eller konc fond) 
2 msk   tomatpuré 
0,5 tsk   torkad timjan 
1 st   lagerblad 
 3 st   vitlöksklyfta(or)  
 20 st   smålökar, ca, gärna steklökar 
400 gram   champinjoner, (helst små) 
2 paket   bacon 
Tillagning
8 - 10 port
1. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.
2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt men får förstås inte bli bränt.
4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan under omrörning.
5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar närmare 1 1/2 timme.
6. Skala under tiden smålökarna. Det går lättare att få av skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med kallt vatten. Låt dem torka och fräs dem sedan i smör. Häll på en skvätt vatten och koka lökarna mjuka.
7. Dela champinjonerna om de är stora. Koka svampen torr i stekpanna, tillsätt sedan en liten smörklick och bryn svampen. Klipp baconet i strimlor och bryn det lätt. Så här långt kan grytan förberedas.
8. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras. Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med buljong.
9. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med kokt potatis, ris eller pastafjärilar.
Kvällsmat
Förrätten från lördagen
Gubbröra med riven västerbottensost på kavring.
Härligt att få njuta en smaklig måltid i flera dagar!
Lägger man därtill en behaglig känsla från lördagskvällens umgänge.
  • Där samtalet flyter i en respektfull ton.
  • Där tanken är fri och ingen censur gäller.
  • Där behovet att hävda sig inte existerar.


Alltså ingen baksmälla vare sig lekamligt eller mentalt! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar