Idag njuter vi resterna från en trevlig lördagsmiddag!
Söndagslunch
Lördagsmiddag där tillagningen började i torsdags
Boeuf
Bourguignon
Verkligen en gryta att bjuda gäster på. Den blir bara godare om den
görs i ordning ett par dagar i förväg. Vill man vara riktigt tidigt ute kan man
frysa den men de brukar inte jag göra. De sista momenten med lök, champinjoner och
bacon, gör jag samma dag som grytan skall serveras.
Ingredienser
1,5 kg fransyska, benfri, högrev el. ytterlår av
nöt
2 msk smör
2 st morot
2 st gul lök(ar)
1,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
3 msk vetemjöl
6 dl rött vin
5 dl köttbuljong, (av tärning eller konc
fond)
2 msk tomatpuré
0,5 tsk torkad timjan
1 st lagerblad
3 st vitlöksklyfta(or)
20 st smålökar, ca, gärna steklökar
400 gram champinjoner, (helst små)
2 paket bacon
Tillagning
8 - 10 port
1. Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Bryn det i
omgångar i en stekpanna och lägg över i en rymlig gryta efter hand.
2. Skär morötterna i skivor, inte alltför tunna, och skiva
också löken. Fräs dem lätt och lägg över i grytan. Salta och peppra.
3. Pudra över mjölet och rör om under uppvärmning så att
mjölet fördelar sig jämnt över kött och grönsaker. Mjölet skall bli lite brynt
men får förstås inte bli bränt.
4. Häll på vin och buljong så att det täcker. Tillsätt
tomatpuré, timjan och lagerblad. Pressa i vitlöksklyftorna och koka upp grytan
under omrörning.
5. Låt grytan småputtra tills köttet är mört. Det tar
närmare 1 1/2 timme.
6. Skala under tiden smålökarna. Det går lättare att få av
skalet om man först ger dem ett uppkok i vatten och sedan spolar av dem med
kallt vatten. Låt dem torka och fräs dem sedan i smör. Häll på en skvätt vatten
och koka lökarna mjuka.
7. Dela champinjonerna om de är stora. Koka svampen torr i
stekpanna, tillsätt sedan en liten smörklick och bryn svampen. Klipp baconet i
strimlor och bryn det lätt. Så här långt kan grytan förberedas.
8. Koka upp grytan igen en stund innan den skall serveras.
Om den verkar för tunn kan man reda den med lite mjöl som mosats samman med
rumsvarmt smör och klickas ner i grytan. Är den för tjock späder man med
buljong.
9. Lägg i smålökar, svamp och bacon och sjud några minuter.
Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Servera med kokt potatis, ris eller
pastafjärilar.
Kvällsmat
Förrätten från lördagen
Gubbröra med riven västerbottensost på kavring.
Härligt att få njuta en smaklig måltid i flera dagar!
Lägger man därtill en behaglig känsla från lördagskvällens umgänge.
- Där samtalet flyter i en respektfull ton.
- Där tanken är fri och ingen censur gäller.
- Där behovet att hävda sig inte existerar.
Alltså ingen baksmälla vare sig lekamligt eller mentalt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar